Yorulma Analizi

Tekrarlı yüklere maruz sistemlerde, ‘’Ömür Tayini’’ için yapılan analizlerdir. Makina elemanları genel olarak değişken yüklerin ve gerilmelerin etkisi altındadır.Elemana etki eden yükler statik olsa bile kesitinde meydana gelen gerilmeler değişken olabilir. Örneğin dönen bir mile etki eden statik yükün oluşturduğu gerilmeler tam değişkendir. Değişken gerilmelerin etkisi altındaki elemanlarda bunların maximum değerleri değil tekrar sayısı önemlidir. Çevrimsel olarak değişen gerilmeler malzemenin iç yapısında bazı yıpranmalara sebep olur. Böylece kopma olayı statik sınırların çok altında meydana gelir. Değişken gerilmelerin etkisi altında malzemenin iç yapısındaki değişikliklere yorulma ve elemanın kopuncaya kadar dayandığı süreye de ömür adı verilir.

Elemanın ömrü genellikle çevrim sayısı ile tarif edilir. Değişken zorlanmada kopma iç yapıdaki veya dış yüzeydeki bir süreksizlik noktasından başlar. Bu nokta civarında malzeme yorulur bir çatlak meydana gelir. Zamanla bu çatlak derinleşir,sonunda çatlak dışındaki bölgedeki gerilme mukavemet sınırını aşarak elemanın birden bire kırılmasına neden olur. Bu şekilde oluşan kırılma yüzeylerinde iki bölge görülür.Kırılma yüzeyinin bir kısmı mat ve düz,diğer kısmı ise parlak ve tanelidir.Birinci bölge önceden meydana gelen ve zamanla büyüyen çatlağı gösterir. İkinci bölge ise birden bire kopan bölgedir. Bir çok parça başlangıçta çok iyi çalışabilir yalnız belli bir süre sonra yüklemenin çevrim sayısına bağlı olarak yorulma hasarına uğrayarak işlevselliğini yitirir.

Polyline Mühendislik olarak , yorulma analizinin temel amacı olan malzemenin ömrü süresince nekadarlık bir çevrime dayanabileceğini karakterize ederek tekrarlı yüklere maruz sistemlerde ömür tayini yapmaktayız.

WeCreativez WhatsApp Support
Size yardımcı olmak için burdayız !
Web sitemize hoş geldiniz ?